Jag fotograferar mestadels med naturligt ljus och då kan det ibland bli så att ena sidan av ett motiv blir fint belyst medan det andra blir sänkt i skugga. Det kan förstås passa till vissa bilder men ibland vill man att det ska bli ett mer jämnt resultat. Med detta i åtanke tillverkade jag en egen reflektorskärm, en praktisk men ack så ful sak som endast tog några minuter att göra

Jag klippte upp en pizzakartong (dessa halvfabrikatspizzor har ju oftast plast runt sig så då är kartongen ren) och klädde ena sidan med vanlig aluminiumfolie. Eftersom folien var lite större än kartongen så blev det till och med som ett litet extra stöd så att den står själv.

Ljuset kommer in från höger, fotoobjektet ställs i mitten och skärmen till vänster. Den fungerade faktiskt riktigt bra och reflekterade rikligt med ljus till mitt motiv. Det går förstås också bra att använda skärmen vid porträttfotografering men då kan man ju behöva en assistent som håller skärmen i rätt vinkel. Eller så fäster man något på baksidan och hakar fast den på ett fotostativ, en stege eller en sopkvast – ibland får man vara lite kreativ!

This weekend I made my own reflector screen from a pizza box and some aluminum foil. It only took a few minutes to make and it worked like a charm (despite being truly ugly)!

Annonser