Ikväll har jag gjort något alldeles otroligt roligt. Jag och mamma var på ljusstöpning med hennes arbetskamrater. Det är ett litet ljusstöperi i Falun där man kan boka in sig med en grup och så får man stöpa en massa ljus (nästan) från grunden, äta god mat, samt mingla lite och dricka vin/cider medan man väntar på att ljusen ska torka lite. Jag kan verkligen rekommendera detta som en trevlig gruppaktivitet.

Man kan ju inte tro att det ska vara en så fantastisk upplevelse att stöpa ljus, men det var verkligen roligt. Speciellt när man doppade ljusen i färgbad av olika slag. Jag gjorde mest ljus som var svart-spräckliga men också några tomteljus som syns på en av bilderna, då doppar man halva i rött för tomtemössan och en liten bit i grått för byxorna. Här kommer i alla fall lite bilder från upplevelsen.

Det gällde att vara koncentrerad för att få till allt på rätt sätt. Först skulle man få bort alla bubblor, sen snabbt ner (fast inte täcka veken) och sen snabbt upp, låta rinna av och sen bara låta botten ta i ytan så att de sista dropparna sögs upp.

Mamma har ju ont i ryggen just nu ochsatt med som experthjälp och hjälpte till med färgningen. Bilden är ju hemskt oskarp, men jag gillade den eftersom mamma såg så glad ut så den får vara med ändå.
Så här ser grenljusen ut när de hänger på rad och väntar på att få bli doppade ytterligare gånger.

Här har nästan alla hunnit färga sina ljus. Julrött och spräckel-svart var som synes de mest populära färgerna.

Ännu fler ljus.

Mamma målar ögon på tomteljusen.

Och här var några av våra ljus till sist.
Annonser