Jag hörde just ett underbart litet radiofynd som handlade om stilskolorna i Sverige. De två främsta hette Kim Söderlund och La Femme och lärde ut saker som hållning, klädsel, make up och konsten att vara en bra värdinna. De olika delarna i inslaget påades på följande ljuvliga sätt:

”Vad hjälper det om ni är aldrig så söt och har de vackraste kläder om ni går, står och sitter oskönt. Bygg upp en god hållning. Andas rätt. Har ni raka ben? Hur sitter ni?”

”Använder ni samma make up framför kameran som på söndagsutflykten? Att lägga en riktig make up är en viktig del av skönhetsvården, men skönhet på burk räcker inte långt – skönheten ska också komma inifrån.”

En av stilskoleägarinnorna förklarade att hon inte fullkomligt förändrade en person genom kurserna men förklarar sin verksamhet på följande sätt:

”Har man ont om tid så är det inte fel att gå på en stilskola. Och när man märker hur glada och tacksamma människor blir – för att inte tala om hur många män som är intresserade och följer sin kvinna, antingen som man eller som fästman eller som pappa. Underbart trevligt att se hur den svenske mannen verkligen intresserar sig för sin lilla kvinna, vem det nu än är i ålder.”

Här kan det ju låta som att männen också får lära sig etikett, men som senare förklaras så är detta icke fallet. Männen bara observerar hur deras små kvinnor får bättre hållning, snyggare klädstil och vackert lagd make up. En av deltagarna som förklarar hur underbart det var att få strunta i familjen i sex veckor och bara ägna sig åt sig själv. Det är ju fint att den här kvinnan upptäcker hur viktigt det är att få lite tid för sig själv, men det paradoxala ligger ju i att hon går en kurs där hon lär sig var att vara en mer kvinnlig och stilig representant för sin make och familj. Hur som helst så fällde hon följande kommentar om att stilskolorna även borde bereda plats för männen: ”Jag har sagt till Fru Söderlund att jag vill att hon ska ta hand om karlarna också för de är ju så feta och fula och usch ja, beter sig illa och jag vet inte allt.”

Bild från SR

Annonser