Nu är det dags för lite mer Stolthet och fördom här. Situationen är att Jane blev inbjuden till systrarna Bingley på en tête à tête och modern tvingade henne att rida eftersom hon hoppades att regnet skulle innebära att Jane blev bjuden att stanna över natten.

”Jane var därför tvungen att rida och hennes mor följde henne till dörren med många vänliga spådomar om fult väder. Hennes förhoppningar gick i uppfyllelse, Jane hade inte varit länge på väg förrän det började regna häftigt. Hennes systrar var oroliga för henne men modern var förtjust. Regnet fortsatte hela aftonen utan uppehåll, Jane kunde säkert inte komma tillbaka.
– Det var verkligen en god idé av mig! sade mrs Bennet mer än en gång som om det var hon som hade framkallat regnet. Inte förrän morgonen därpå kom hon dock underfund med hela framgången med planen.”

Det kommer ett brev från Jane där hon berättar att hon blivit riktigt sjuk och måste bo på Netherfield några dagar. Mr Bennet, som är den totala motsatsen till sin fru, fäller följande dräpande kommentar: ”Nå, kära du, sade mr Bennet när Elizabeth hade läst biljetten högt, om din dotter skulle bli riktigt sjuk – om hon skulle dö, skulle det vara en tröst att allt hade inträffat under jakt efter mr Bingley och på din befallning.”

Annonser