Jag såg ett väldigt fascinerande inslag på Oprah idag. Hon hade den charmerande inredaren Nate Berkus där som först hade gjort om Eva Longorias föräldrars hus i en klassisk men modern mexikansk stil. Därefter var det dags för honom att ta sig an ett par som hade flyttat från Atlanta, Georgia till Birmingham, Alabama efter 11 september för att vara närmare familjen. Problemet var att det hade uppstått en massa oförutsedda kostnader i samband med renoveringen av huset, de var tvungen att göra om hela elsystemet, avloppen mm. mm. Resultatet var att de stod med ett i stort sett tomt hus, och de hade inte råd att inreda det. De hade inte ens något kök utan fick laga mat i källaren och diska i tvättstället i badrummet, eller till och med i badkaret. Det var här Nate och Oprah came to the rescue, så att säga.

Kvinnan fick sitt drömkök med den extra breda ugnen och alla lyxiga appliances man kunde tänka sig. Det jag reagerade på var hur otroligt många sällskapsrum ett amerikanskt medelklasshem verkar ha. Huset hade väldigt öppna ytor och gick från den stora köksön med massor av barstolar in i ett slags familjerum med fläcktålig vacker soffa, bord och stolar. Från det öppna köket/familjerummet (som var mycket stort) var det två breda luftiga öppningar, den ena gick till en liten matsal och den andra till ”the formal livingroom”. Jag menar, nog är det väl bra med umgängesytor men att ha två vardagsrum precis bredvid varandra kändes lite extremt. Och det märkliga med matsalen var att det bara stod ett litet runt bord i den med plats för fyra personer, ska man nu ha en matsal borde man väl åtminstone ha ett bord med plats för 8 personer och med iläggningsskivor så det kan bli ännu större.

En väldigt ful detalj var den turkosa fake bamboo-byrån från Ralph Lauren. Nate Berkus tyckte det blev så fantastiskt när den bröt av mot det övriga och gav ett lekfullt sken, men jag tyckte den gav en plastig Hawaii-look åt något annars mycket stilrent och klassiskt. Så även om jag älskar turkost så får den tummen ner.

Det var ganska roligt med den ovan nämnda matsalen, för det var en som hade målat mönster på väggarna för hand. Som synes på bilden är det värsta komplicerade mönstret med stencilerade kamelior (Alabamas stateflower) och sen massa stjälkar och snirklor som är målade på fri hand. Nate Berkus tyckte att vem som helst skulle kunna åstadkomma detta varpå Oprah brast ut i ett av sina gapflabb och sa att om hon skulle stencilera sin matsal så skulle de få komma och hälsa på henne på mentalsjukhuset när hon var färdig. Nu är väl Oprahs egen matsal antagligen enorm, men jag måste hålla med henne om att det verkade vara ett väldigt ambitiöst projekt att måla hela det där mönstret själv. Jag hajade också till när man fick se målerskan först göra en blomstencil och sen klippte de till när väggen var färdig. Det känns som ett typiskt sånt projekt där man bestämmer sig för att en fondvägg får räcka, det gäller bara att man började på den vägg som hade bäst fondväggspotential.

Annonser